Bayramı Musalli’de karşıladılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çineliler, asırlardır her Ramazan Bayramı birinci günü gerçekleştirdikleri Musalli geleneklerini bu bayramda da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Çine’nin Bölüntü Mahallesinde asırlardır süregelen Musalli geleneği koronavirüs salgını nedeniyle iki yıldır gerçekleştirilemiyordu. Pandemide normalleşmenin ardında bu Ramazan Bayramı birinci günü de aynı gelenek yaşatıldı.

Bölüntü ve komşu mahalle halkları bir araya gelerek bayramı birlikte karşıladı. Adını hemen yakınında bulunan mezarlık önündeki musalla taşından alan Musalli etkinliğinde vatandaşlar, bayramlaşarak kucaklaştı. Musalli etkinliğine katılan vatandaşlar, kurulan pazarda keyifle alışveriş yaptı. Çine Bölüntü Mahalle Muhtarı Mehmet Kuzu, her Ramazan Bayramı birinci günü yaşattıkları geleneklerini önümüzdeki yıllarda da sürdürmek istediklerini söyledi.

MUSALLİ ETKİNLİĞİ NEREDEN GELİYOR?

Günümüzde Bölüntü Köyü yerleşiminde oturan bir aşiretin bireyleri bundan 300 yıl kadar önce alana göç etmişler. Aşiretin büyüklüğü nedeniyle bir adaya konmamışlar, dağılmışlar. Yakın coğrafyaya yayılan bu aşiret üyeleri kendi alanlarında, kendilerine yeten topraklarda kısır da olsa tarım yapmaya ve hayvanlarını yetiştirmeye başlamışlar. Musalli çevresinde yaşayan yerleşik düzen obaları birbiriyle akraba idi. Çok uzun yıllar önce gelip yerleştikleri bu alan onlar için dağınık gibiydi ama bir araya toplanmayı mezarlık ile çözmüşlerdi. Birbirlerine uzak olmalarına rağmen ölülerini bir alanda topluyorlardı. O yer de Musalli Mezarlığı idi.

MUSALLI-3

Image 2 of 10

Bayramı Musalli’de karşıladılar