Kızıl Güney Zeytincilik Limitet Şirketi Müdürü Melih Dalgar, Kızılgüney ve Çine Zeytinyağına katma değer yaratmak için çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı. Dalgar, firmalarının öncülüğünde Çine’de yavaş tarımın yapıldığı, konvansiyonel tarımın izine rastlanmayan Kızılgüney zeytinlik havzasında üretilen zeytinyağının tescili için İtalya merkezli Slow Food Derneği’nin 2019 yılında çalışma başlattığı söyledi.
PRESİDİUM NEDİR?
İtalya merkezli Slow Food Derneği’nin Kızıl Güney Zeytincilik Limitet Şirketi öncülük yaparak bölgede çalışma başlattıklarını söyleyen Melih Dalgar, “Presidium, Slow Food Biyokçeşitlilik Vakfı tarafından küçük üreticileri ve kaliteli doğa dostu üretimleri korumak için geliştirilmiş bir ürün tescil modeli. Bu modelle dünya üzerinde tek bir bölgeye özgü olan ve orada yok olmak üzere olan gıda ürünlerinin korunması hedefleniyor. Günümüzde 500’ün üzerinde presidium olarak tescillenmiş ürün sayesinde Slow Food, 13 binin üzerinde üreticinin ve binlerce canlının yaşamına dokunuyor. Presidiumlar sayesinde üreticileri buluşturan bir ağ kuruluyor, üreticiler ürünleri için yeni pazar fırsatları yakalıyor ve biyolojik çeşitliği koruyan yerel ürünler destekleniyor. Kızılgüney’de üretilen zeytinyağını korumak çok önemli. Biz de buna firma olarak ön ayak olduk. Slow Food Derneği herhangi bir şey alıp satan bir kuruluş değil. Slow Food tüm dünyada önemsen bir dernek. Slow Food Derneği’nin amacı doğanın bize sunduğu bu ürünleri ve üretim biçimlerini koruyarak tüketicilerin bunlara yönelmesini sağlamaktır. Firma olarak hedefimiz, Kızılgüney’deki üreticilerimizle birlikte bu yağın dünya pazarında gerçek değerini bulmasına yardımcı olmak ve ürettiğimiz zeytinyağlarımız katma değeri yüksek bir şekilde satmak. Üreticilerimiz tarafından elde edilen bu muazzam gıdanın dünyadaki tüm insanlar tarafından tanınmasını istiyoruz” dedi.
TADI İTALYA’YA KADAR UZANDI
Öte yandan Çine’nin Kızılgüney Mahallesi’nde zeytinlik havzasından elde edilen zeytinyağının leziz tadı İtalya’ya kadar ulaştı. Konvansiyonel tarımdan uzak, yavaş tarımın yapıldığı Kızılgüney zeytin havzasından elde edilen zeytinyağını beğenen kendini gıdanın korunmasına adayan Slow Food Derneği üyeleri, 2019 yılında Kızılgüneyli zeytin üreticileriyle bir araya gelmişti. İyi, temiz ve adil gıdayı kendine ilke edinen Slow Food Derneği’nin üyeleri Kızılgüney’den elde edilen zeytinyağının korunması gereken ürünler arasında bulunduğunu, bu lezzet ve kaliteyi tüm dünya insanlarının tanımaya hakkı olduğunu ifade etmişti.