Türkiye’nin en büyük fıstık fabrikası Çine’de

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çine’de 38 yıldır faaliyet gösteren Ece Tarım Ürünleri A.Ş., alanında Türkiye’nin en büyüğü olma özelliğine sahip. Seçme ve ayıklama işleminin optik makinelerle yapıldığı işletme ilçe ekonomisine ciddi katkı sağlarken, sezonda 50’ye kişiye istihdam sağlıyor.

 

Kurulduğu günden bu yana ekipman ve tesis anlamında kendini yenileyen Ece Tarım Ürünleri A.Ş., 2019 yılında Çine Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım yaptı.

1990 yılında Evciler Mahallesi sınırları içerisine yer fıstığı tesisini açtıklarını söyleyen Hüseyin Ece, “Firmamız, bölgemizde yetiştirilen yer fıstığının tarladaki hasadından, kuruyemiş ve pastane sektörlerinde kullanılmak üzere paketlemesine kadar olan tedarik sürecinde hem üretim, hem pazarlama alanlarında aktif olarak yer almaktadır. Sektöre bölge üretimine örnek olacak şekilde çiftçilik yaparak başladık. Belirli bir kalite arayışıyla oluşan talepler ve buna bağlı olarak bölgedeki üretimin de artmasıyla, kuruluşumuzdan bu yana bilimsel ve teknolojik yenilikleri takip edip üreticilerimizle sürekli iletişim halinde kalarak, daha sağlıklı ve kaliteli yer fıstığı üretimi hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2016 yılında kurumsal bir adım atarak anonim şirket yapısı altında faaliyetlerimizi devam ettirmeye başladık. Çine Kaymakamı Turan Erdoğan’ın teşvikleri ve Aydın İl Tarım Orman Müdürlüğünün Kırsal Kalkınma Projesi Destekleri kapsamında 2018 yılında yatırımına başladığımız Çine Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Yer Fıstığı İşleme Tesisimizi 2019 yılında tamamladık. Bu tesisimizde, hem uzak bölgelerde kalan üreticilerimizin lojistik süreçlerini kısaltmayı, hem de ürünleri daha sağlıklı koşullarda muhafaza ederek müşterilerimiz sunmayı hedefledik” dedi.    

ÇİNE FISTIĞI OLARAK SATILIYOR

Çine’de yer fıstığının Nisan ayının sonundan Haziran ayı başına kadar ekildiğini ifade eden Ece, “Ekim ortaları ve Kasım sonun kadar da hasadı yapılır. Yaklaşık 500-600 çiftçi farklı dönemlerde Çine’de yer fıstığı yetiştirmektedir. Son 5 yıldır çıkan ortalama ürün 3 bin ile 4 bin ton arasında değişmektedir. Toprak yapısı ve çiftçilerimizin özverili sayesinde lezzet olarak daha kendine ürünler yetişmektedir. Bu nedenle kuruyemiş ve pastane sektöründeki müşterilerimiz büyük bir çoğunluğu ürünlerini pazarlarken Çine fıstığı olarak satmaktadır” diye konuştu.   

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

Türkiye’nin en büyük tesisi olma özelliklerinin gerekçelerini sıralayan Hüseyin Ece, “Birincisi makinemiz saatte 5 ton mal seçiyor. 4 panel çalıştığında saatte 20 ton. 10 saat çalıştığında 200 ton. Türkiye’de üretilen tüm fıstığı buraya getirilse 1 ayda işlenir. Optik sisteme göre seçme makinesi Türkiye’de sadece bizde var. Kurutma sistemimiz makinelerle, yerlere serip kurutmuyoruz. Burada biz yer fıstığına 100 yıllık yatırım yaptık. Bunu ülkede ilk yapan biziz; bizden başka yok. Piyasaya vakumlu ambalajlarda sunuyoruz. Bizim yatırımlarımız ile Çine’de yer fıstığı üretimi de arttı” dedi.

 

 

Türkiye’nin en büyük fıstık fabrikası Çine’de