“Geleceğiniz için TARSİM yaptırın”


Çine’de faaliyet gösteren Simge Sigorta Aracılık Limited Şirketi sahibi Bircan Öter, Çineli çiftçileri uyararak, “Geleceğiniz için TARSİM yaptırın” dedi.
2003 yılında kurdukları Simge Sigorta Aracılık Limited Şirketi’nde 11 sigorta şirketinin yetkili acentesi olduklarını ve beş kişiye istihdam sağladıklarını firma sahibi Bircan Öter, çiftçiler için TARSİM’in çok önemli olduğu söyledi.
Bitkisel ürünlerin yanı sıra süt ve besi hayvanlarının da TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) kapsamında sigortalandığını anlatan Bircan Öter, çiftçinin sigortalamayı asla ihmal etmemesi gerektiğini ifade etti.
Öter, Aydın ve Muğla’dan firmalarına TARSİM yaptıran birçok müşterilerinin olduğunu söyledi.
TARSİM’de amacın taşranın ve tarımcının en azından ürünü güvence altına almak olduğunu belirten
Bircan Öter, şunları söyledi:
“Tarım, doğal açık alanda faaliyetini sürdüren fabrikadır ve pek çok risklerin etkisi altındadır. Bunlar doğal, ekonomik riskler olup, işletmelerde mal ve can güvenliğini etkileyen veya yok eden özellikler göstermektedir. Teknik önlemlerle engellenemeyen risklerin sık görülmesi, gelir düzeyi düşük çiftçileri çok zor duruma düşürmektedir. Tarımsal yatırımları geliştirici geleceğe yönelik üretimlerini arttırıcı çabalarını olumsuz etkilemektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi, tarım sigortaları uygulaması ile bu felaketlerin neden olduğu zararlar en aza indirilebilmektedir. Doğal risklerin başında dolu, don, yangın, kuraklık, fırtına ve sel felaketi gelmektedir. Teknolojik gelişmelere rağmen, bu risklerin yaratacağı zararları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle sigorta, girişimcinin güvencesi olmaktadır. Bu nedenle tarım sigortaları, tarım faaliyetleri içerisinde teknolojiyi kullanarak dahi olsa önlenemeyen risklerin olması ve her ne kadar alınmak istenen önlemlerin de yeterli olmaması nedeniyle oluşacak zararları karşılayamaya yönelik bir güvence oluşturmaktadır.
TARIMDA VE HAYVANCILIKTA EN YÜKSEK RİSKLER
Ülkemiz coğrafi koşulları ve iklimi nedeniyle hayvansal ve bitkisel üretim konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Kendi imkanları ile ayakta durmaya çalışan çiftçilerimiz aynı zamanda hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim işletmelerini büyütmek yatırımlarını arttırmak ve işletmeleri risklere karşı koruma konusunda yetersiz kalmaktadır. Tarımda bitkisel üretimde en yüksek risk don, dolu, sel, aşırı yağışlar ve kuraklık riskleri oluşturmaktadır. Hayvancılık alanında da bulaşıcı hastalıklar işletmedeki mevcut hayvanların sağlığını ve verimliliğini etkileyerek ekonomik zararlar oluşturmaktadır. Bu zararları en aza indirmek amacıyla TARSİM kurulmuş ve çiftçilerimizin büyükbaş küçükbaş hayvanları, kanatlı kümes hayvanları, arı sigortaları ve bitki meyve sigortaları alanında poliçeler düzenlenmektedir.”
PRİMLERİN %50’Sİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIYOR
Her branşta sisteme işletme numarası üzerinden gerekli bilgiler girildikten sonra hayvan hayat poliçelerinde işletme TARSİM veterinerince kontrol edildikten sonra poliçe onayı verildiğini ifade eden Öter, poliçe primlerinin %50’si devlet tarafından karşılanmakta ve üretici sadece primin yarısını ödemekte olduğunu sözlerine ekledi.
