Çine Karakollar Mahalle Muhtarlığı, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleşen ve derin izler bırakan nüfus mübadelesinin 100’üncü yılında özel bir etkinlik gerçekleştirecek.
Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Lozan Barış anlaşması çerçevesinde yapılan değiş tokuşla 1924 yılında gerçekleşen mübadele ile köyümüze gelen Müslüman Türklerin bugün, gelişlerinin 100. Yılını yaşadıklarını söyleyen Çine Karakollar Mahalle Muhtarı Gültekin Celep, “Bu sebeple bizde Karakollar Mahalle Muhtarlığı ve mahalle halkı olarak, 18-19-20 Ekim 2024 tarihlerinde Mübadelenin 100. Yılı Anma Etkinlikleri yapmaya karar verdik. Bu konuda da 2 yıldır hazırlık yaptık. İlk olarak mahallemizdeki mübadillerin geldikleri Yunanistan’ın Grebene ili Çurhli köyüne toplam 90 kişi buradan gittik. Oradaki topraklarını, mezarlığı, eski evleri, anılarını ve yaşadıkları ata topraklarını ziyaret edip anma törenlerimizi yaptık. Çurhli köyü muhtarı Hristo ve Yunanlı köylülerin sıcak ilgileri ve misafirperverlikleri ile dolu dolu beş gün geçirdik. Etkinliğin ikinci aşamasını da Çine Karakollar Mahallemizde gerçekleştireceğiz. Yunanistan’daki Çurhli köyünden de misafirlerimiz buradaki etkinliğe üç gün boyunca katılacaklardır. Etkinlikler üç gün sürecek olup. Mahallemizin düğün salonu ve bahçesinde gerçekleşecektir” dedi.
“PROĞRAMIMIZ 3 GÜN DEVAM EDECEK”
Yapılacak olan etkinlik hakkında bilgi veren Çine Karakollar Mahalle Muhtarı Gültekin Celep, “18 Ekim 2024 Cuma günü: Muhacır baklavası, yemekleri ve börekleri yapılması eğitimi yapılacaktır. Saat:10.00’da başlayıp, saat:15.00’te sona erecektir. Eğitim herkese açıktır. Katılmak isteyenler 0530 830 06 32 numaralı telefondan kayıt olabilirler. Aynı gün akşam saat:20.30’da ‘’ Mübadele yolculuğu, acılar ve ölümle’’ konulu, Prof. Dr. Kemal Arı ve Tarihçi Alis Altan konuşacaklardır.
19 Ekim 2024 Cumartesi: Ziyaretler ve gezi yapılacak. Akşam saat: 20.30’da Evrim Ateşler ve Okeanos Greek Music orkestrasının her iki dilde ortak şarkı ve türkülerin söyleneceği konserimiz yapılacaktır.
20 Ekim 2024 Pazar günü ise misafirlerimiz ile çevredeki turistik yerlerin gezisi yapılacaktır. Bu arada muhacır böreklerinin, baklavasının ve tatlılarının da konser akşamı, tatmak isteyenler için de satışı yapılacaktır. Yaşanılmış ve acılarıyla, hüzünleriyle bütünleşmiş muhacır kardeşlerimizin geçmişlerini anarken hem kültürlerini unutmamayı hem de bölgesel barışa katkı koymayı amaç edindik. İki ülke halkının birbirine benzer birçok kültürü var. Gelecek yıllarda etkinliğimizi geleneksel hale getirip, barış içinde yaşamanın önemine de katkı sunacağız. Tüm hemşerilerimizin etkinliğimize katılımını bekler, bir kültürü ve bir tarihi yakından tanımalarını dilerim.”