Çine’de ejder meyvesi yetiştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Çine İlçesi’nde ejder meyvesi üretilmeye başlandı. İki yıl önce Serkan Akay tarafından Çine Doğanyurt Mahallesinde 100 metrekare seranın içerine 240 adet ejder meyve fidesi dikildi. Ekilen ejder meyvesi, çiçek açarak ilk meyvesini vermeye başladı.

Üretici Akay, ilk yaptığı deneme üretiminin başarılı bir şekilde geçtiğini söyledi.

Dondurma yapımı, salata ve ilaç sanayilerinde kullanılan, ağırlığı 300 gramdan 1 kilograma kadar çıkabilen tropikal bir meyve olan ejder meyvesinin, çiçek açmaya başladığını söyleyen Akay, meyvelerinin 50 günde olgunlaştığını ifade etti.

Meyvenin üretiminde gübreleme ve kimyasal mücadele yapmadıklarına dikkat çeken Akay, diğer örtü altı domates, biber, patlıcan gibi ürünlere göre üretim maliyetinin düşük, getirisi yüksek bir üretim olduğunu söyledi.

Akay, “Muğla’nın Bodrum İlçesinde yaşıyorum. Pandemi ile birlikte Çine’nin Doğanyurt Mahallesine geldiğimizde buradaki boş arazilerimizi nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük. En sonunda son yıllarda revaçta olan ejder meyvesi üretmeye karar kıldık. Doğanyurt Mahallemize 2 yıl önce 100 metre kare alana 240 adet ejder meyve fidesi dikimi yaptık. Seramızın içerinde iki tür ejder meyvesi bulunmaktadır. Birisinin içi kırmızı diğeri ise beyazdır. Bu ürünlerimizi yetiştirirken hiçbir şekilde kimyasal madde kullanmadık. Eğer kimyasal madde kullansaydık bir yıldan fazla süre içerinde verim almaya başlayabilirdik. Ama biz kullanmadık. Meyvelerimiz tamamen organiktir. Uzun uğraş sonrasında ektiğimiz ejder meyveleri çiçek açmaya ve meyve vermeye başladı” dedi. 

EJDER-MEYVESI-1

Image 1 of 11

Çine’de ejder meyvesi yetiştirildi