Savaş: Bizim derdimiz ilimizin daha çok üretmesi

featured
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ MUSTAFA SAVAŞ (İHA/AYDIN-İHA)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, yatırımcıları Aydın’daki fırsatları değerlendirmeye davet etti.

Ulusal bir televizyon kanalındaki gezi programının konuğu olan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Savaş, Aydın’ın tarım, turizm ve termal kenti olduğunu vurgulayarak, “İlimizin üretim, ihracat ve istihdam kapasitesinin artması yönünde özel çalışmalarımız var” dedi.

Görev süresi çerçevesinde ülke çapındaki birçok firmanın Aydın’daki organize sanayi bölgelerinde yatırım yapmaları adına birebir görüşmelerde bulunduğunu kaydeden Milletvekili Savaş, yeni yatırımcılar için ilin sunduğu fırsatlara da dikkat çekti.

Hedeflerinin son dönemde sanayileşme adına önemli aşamalar kaydeden Aydın’ın ihracat kapasitesini daha da artırıp orta ve uzun vadede ikiye üçe katlaması olduğunu vurgulayan Milletvekili Savaş, ildeki sanayi yatırımlarıyla birlikte son 5 yılda büyük ivme kazanan Çine Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) gelişmelere de değindi.

“AYDIN TÜRKİYE’NİN GIDA AMBARI HALİNE DÖNÜŞEBİLİR”

Açıklamalarında Aydın’ın gökyüzünün altındaki en güzel coğrafya olduğunu söyleyen Milletvekili Savaş, “Aydın’da hakikaten bereketli topraklara sahibiz. Bu topraklarda doğduğum için çok mutluyum ve gururluyum. Bu topraklara hizmet etmek için milletvekili olarak milletvekili arkadaşlarımızla beraber gayretlerimiz devam ediyor. Aydın tarım, turizm ve termal kentidir. Biz bu üç özelliği birbiriyle entegre şekilde eşgüdümlü olarak kurgulamak istiyoruz. Termal özelliği bizim için çok önemli bir değerdir. Türkiye’deki toplam rezervlerin yüzde 70’i Aydınımız da bulunuyor. Biz bunu toprakla buluşturup seracılıkta da kullanalım istiyoruz. Aydın’ın böyle bir potansiyeli var. Biz bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde, ben inanıyorum ki Germencik’ten Buharkent’e kadar ilimiz bir sera üssü olur ve Türkiye’nin gıda ambarı haline dönüşebilir. Bununla ilgili de girişimlerimiz söz konusu. Organize Sera Bölgesi kurduk. Bununla ilgili çalışmaları Sayın Valimizin koordinasyonunda milletvekili arkadaşlarımızla beraber yakından takip ediyoruz. Oradaki arsalar işletmelere tahsis edildi. Çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

“AYDIN’DA FABRİKA YAPAN FABRİKALARIMIZ VAR”

Aydın’ın çok önemli tarımsal ürünlere sahip olduğunu belirten Milletvekili Savaş, “Bu bölgeye has olarak incir, kestane, pamuk, zeytin ve çilekle birlikte kıymetli ve değerli ürünlere sahibiz. Türkiye’de ilk 10’lara giren ürünlerimiz var. Bu ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, katma değer üreterek dış pazarlara satılması bizim için çok önemlidir. Bununla ilgili olarak son dönemde ilimizde tarımsal ürünleri işleyen işletmelerde kurulmaktadır. Yine bununla birlikte örneğin Çine OSB, 2 bin 800 dönüm üzerinde kuruludur. Orada 76 tane parselimiz var ve bunun 46 parselinde şu anda işletmeler faaliyette ve diğer parsellerde ruhsat ve yapım aşamasında. Şu anda orada boş yer yok. İlimizde 7 tane OSB var. Bu OSB’lerimiz Söke, Çine, Buharkent, Efeler, Umurlu, Ortaklar ve Buharkent’te yer alıyor. Bereketli topraklarımızın çok değerli tarımsal ürünleri buralarda işlemektedir ve dış pazarlara satılmaktadır. OSB’lerimizde diğer taraftan hem tarımsal ürünleri işledikleri gibi hem de oradaki işletmelerimiz arasında fabrika yapan fabrikalarımız da var. Özellikle zeytinyağı fabrikasıyla ilgili imalat sektöründe isim yapmış firmalarımız mevcut” diye konuştu.

“BİRÇOK YATIRIMCI FİRMAYI AYDIN’A ÇAĞIRDIK”

Aydın’ın üretim, ihracat ve istihdam kapasitesinin artması yönünde özel çalışmaları olduğuna değinen Milletvekili Savaş, “Birçok tanıdığımız bildiğimiz firmalara, ‘Bakın gelin Aydın’da şöyle fırsatlar var, buralarda şöyle ürünler var. Bunların işlenip dış pazarlara satılması halinde önemli fırsatlar oluşturabilir’ diyerek görüşmeler yapıyoruz. Örnek verecek olursak Çine OSB’de şu anda Dünya’nın en büyük seramik fabrikası kuruluyor. Yılda 100 milyon metrekare seramik üretecek ve 4 bin kişilik istihdam oluşturacak. Niye burada Dünya’nın en büyük seramik fabrikası kuruluyor? Çünkü hammadde burada. Bugüne kadar buradaki birçok maden üreticisi hammaddeyi tonla satıyor. Ben hep şunu söylüyorum; Arkadaşlar tonla değil metrekareyle satalım. Tonla bir dolar satarken metrekareyle örnek veriyorum 10 dolara satacaksınız. Bu sizin ihracat gelirinizi de artıracak. Bugün Aydın’ın ihracatı yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolardır. 100 milyon metrekare seramik ürettiğinizde örnek veriyorum 10 dolardan satsanız, Aydın’ın ihracatı kadar zaten o firma tamamını yurtdışına ihraç edeceği için ilimizin ihracat kapasitesi de iki katına çıkacaktır” dedi.

“AYDIN’DA YENİ FABRİKALAR KURMAK ZORUNDAYIZ”

“Bizim hedefimiz son dönemde sanayileşme adına önemli aşamalar kaydeden ilimizin ihracat kapasitesini de artırıp orta ve uzun vadede ihracat rakamlarını ikiye üçe katlamasıdır” diyen Savaş, “Bunla ilgili girişimlerimiz var. İlimizde ihracat yapan firmaların ihracatla ilgili destek ve imkanlardan yararlanabilmeleri adına Eximbank’ın şubesini buraya açtık. İş yapan, üreten, istihdam oluşturan ve ihracat yapan firmaların önünü açmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Hep şunu söylüyoruz. Taş üstüne taş yapanın başımızın üstünde yeri var. Bizim felsefemiz bu; Üretimden geçiyor. Üretmemiz gerekiyor. Büyümemiz, gelişmemiz, evlatlarımıza çocuklarımıza yeni iş kapıları oluşturmamız için yeni işletmeler, yeni fabrikalar kurmak zorundayız. Evlatlarımızın doğduğu yerde karnının da doyması gerekiyor. Anne ve babaların evlat hasreti, evlatlarımızın da anne baba hasreti çekmemesi için evlatlarımızın doğduğu yerde karnını doyurması gerekiyor. Bunun gayreti içerisindeyiz. Bunun mücadelesi içerisindeyiz. Böylelikle göçü önlemiş olacağız ve Aydın’da ekonomik canlanma olacak. Ticari anlamda bir dinamizm olacak. Bunlar çok önemli” diye konuştu.

Toplamda 2 bin 800 dönümlük alanda konuşlanan Çine OSB’nin yaklaşık 5 yıl önce yüzde 17 doluluk oranına sahip olduğunu hatırlatan Milletvekili Savaş, “Dışarıdan yatırımcılar getirerek bakın ilimizde, ilçemizde böyle fırsatlar var. Gelin OSB’de işletme kurun dediğimizde geldiler. OSB’nin yatırımcılara sunduğu çok önemli imkanlar var. Burada her yerde siz fabrika kuramazsınız. Büyük ova statüsüne giriyor ve topraklarımız çok verimli kıymetli. OSB’lerde arıtma, alt yapı, kısa sürede ruhsat alma imkanları bulunuyor. Yine İŞKUR’un destekleri ve devletin imkanları da söz konusu. OSB’ler bunun yanında daha derli toplu halde olmasıyla da büyük avantaj sağlıyor” dedi.

“ÇİNE OSB’DEKİ GENİŞLEME ALANINDA SONA GELİNDİ”

Aydın-Çine arasında kurulması planlanan demiryolu için proje ihalesiyle ilgili girişimleri olduğunu da belirten Milletvekili Savaş, “Limanlara yakınlık önemli. Yatırımcı ilk önce lojistik imkanlara bakıyor. ‘Ben burada işletme kurduğumda, burada çalışacak olan işçilerimizle ilgili civarda böyle bir istihdam imkanı oluşturabilir miyim’ ona bakıyor. Bir de ürettiği ürünün pazara yakınlığına bakıyor. Lokasyon olarak baktığımızda Çine OSB çok uygun. Onun için yatırımcılar nezdinde de önemli bir noktada bulunan 2 bin 800 dönümlük bu yere çok talep olunca haliyle yer de kalmadı. Hızlı bir şekilde bin 400 dönüm daha genişleme alanıyla ilgili yer oluşturduk. Orası da son aşamaya geldi. Orada da sırada yatırım yapmak isteyen firmalarımız var. Bunlar çok önemli. Bizim derdimiz ilimizin daha fazla üretmesi, daha fazla istihdam oluşturması ve daha fazla döviz kazandırıcı işler yapmasıdır” diye konuştu.

“AYDIN ÇOK BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR”

Ülke çapındaki büyük firmaları Aydın’a yatırım yapmaya davet eden Milletvekili Savaş, “Gelin, hakikaten ilimiz çok önemli fırsatlar sunuyor. Yatırımcı firmalarımızın tıkandığı noktada, önünü açmak adına var gücümüzle yanlarında olacağımızın taahhüdünü de ben buradan veriyorum. Ülkemizi büyütelim genişletelim. Sadece ilimizde değil, Anadolu’muzun her tarafında büyük fırsatlar var. Hem bulunduğumuz il hem de coğrafyamız olarak çok büyük fırsatlar sunuyor. Ben herkese bu coğrafyada üretim yapmaları adına tavsiyede bulunuyorum” ifadelerini kullandı. 

Savaş: Bizim derdimiz ilimizin daha çok üretmesi