Çine’de kuraklık tehlikesi  

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çine’de Ocak ayı içerisinde görülen yağışların, Şubat ayında gerçekleşmemesi kuraklık tehlikesini yeniden gündeme getirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre; Türkiye’de son 22 yılın en kurak Ocak ayı yaşandı. Yağışlar normaline göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre ise yüzde 62 azalma gösterdi.  

Öte yandan Şubat ayı içerisinde Madran Dağı’na yağan kar ile vatandaşlar bir nebzede olsa rahatlamıştı. Şubat ayı içerisinde yeterince yağmur yağmaması nedeniyle bazı mahallelere yapılan sulama göletleri dolmaması vatandaşları tedirgin etmeye başladı.

Yaklaşık 2 aydır barajları dolduracak seviyede yağış meydana gelmezken barajlardaki doluluk oranlarının 2023 yılı Şubat ayı rakamları da il genelinde yaklaşık yüzde 20-30 seviyelerinde gerçekleşti.

BARAJLARDA SU SEVİYESİ DÜŞÜK

Yeterince yağmur olmadığını için Çine, Koçarlı ve Söke ovasına besleyen Çine Adnan Menderes Barajı ve Çine Topçam Barajı su seviyesi oldukça düşük.

Çine Adnan Menderes Barajı’nın ise yüzde 22 oranlarında dolu olduğu öğrenilirken, beklenen yağışların olmaması 2021 yılında yaşanan kuraklığın tekrar etmesi ihtimalini gözler önüne serdi. Çiftçiler için önemli yerlerden olan Çine Çayı’nda da su seviyesinin düşmesi ile birlikte yer yer adacıklar oluşurken, Ege Bölgesi’nde beklenen yağışların olmaması da üreticileri endişelendirmeye başladı.

“ACİL ÖNLEM ALINMALI”

Yazın daha çok su sıkıntısı ile karşılaşılmaması için yetkililerin bir an önce acil önlemler alması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Türkiye genelinde olduğu gibi Çine’de kışın beklenen yağmur ve kar yeterince yağmadı. Eğer Mart ayı içerisinde yeterince yağmur yağmazsa yazın içecek ve kullanacak suyu bulamayacağız. O yüzde yetkililer şimdiden su konusunda tasarruf tedbirleri almalıdır” ifadelerini kullandı.

BEKLENEN YAĞIŞLAR OLMADI, BARAJLARIN SU SEVİYESİ DÜŞTÜ ÇİNE ÇAYI'NDA ADACIKLAR OLUŞTU

Image 1 of 4

BEKLENEN YAĞIŞLAR OLMADI, BARAJLARIN SU SEVİYESİ DÜŞTÜ ÇİNE ÇAYI'NDA ADACIKLAR OLUŞTU

Çine’de kuraklık tehlikesi