“Zeytinlerimiz de bir avuç maden şirketinin talanına açılmak isteniyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sol Parti Çine İlçe Başkanlığı, “zeytincilik yasası” hakkında bilgilendirme yaptı. Halka broşürler dağıtan parti mensupları, Hükümet Meydanı’nda da bir basın açıklaması yaptı.  Basın açıklamasına, Sol Parti İl Örgütü ve Eğitim-Sen Çine Şubesi yetkilileri de destek verdi.

Sol Parti Çine İlçe Başkanı Mehmet Yüksel, ‘Zeytinliklerimizden ellerinizi çekin!’ ve ‘Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunmayın!’ sloganları atıldı.

“Zeytinliklerin, maden ve enerji şirketlerinin talanına açılmasına Hayır!” diyen İlçe Başkanı Mehmet Yüksel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “AKP Hükümetinin, Atatürk zamanında, zeytinlikleri korumak ve geliştirmek için çıkarılan ve zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafede, zeytinyağı fabrikası hariç hiçbir tesisin kurulamayacağını hükmeden “zeytincilik yasasını” geçersiz kılmak için girişimleri dur durak bilmiyor. 20 yıl içinde tam 7 kez, zeytinlikleri madenciliğe açmak için Meclise kanun tasarısı getirilmiştir. Bu kanun tasarılarından birini de ne yazık ki bugünkü Tarım ve Ormancılık Bakanı Vahit Kirişçi vermiştir. Her ne kadar bu kanun teklifleri ve kanun hükmünde kararnameler Danıştay Daireler Kurulunca iptal edilse de, yürürlükte kaldığı süre içinde 18 bin 350 dekar zeytinlik alanda, 26 adet maden işletmesi kurulmuş ve binlerce ağaç kesilmiştir. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan ilimiz Aydın’da jeotermaller yüzünden yaşam cehenneme dönüşürken; ovadaki incirlerimiz ve zeytinlerimiz kururken; şimdi de dağlarımızın zenginliği, bölgemizin bereketi, binlerce yıldan beri var olan ve dünya var olduğu müddetçe var olacak olan bölgemize özgü delice üzerine aşılanmış “memecik” zeytinlerimiz de bir avuç maden şirketinin talanına açılmak isteniyor. Çıkarılan yeni yönetmelikle sadece zeytinlik alanlar maden şirketlerince yok edilmekle kalmayacak, madencilik alanlarına 50 kilometre alan içinde yapılan her türlü tarımsal faaliyeti de olumsuz şekilde etkileyecektir. Bu nedenlerden dolayı, bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir. Bu yönetmeliğin iptali için Sol Parti olarak da Danıştay’a dava açtık Yönetmelik geri çekilene kadar geçen sürede fiili işgallere de izin vermeyelim. Yaşam alanlarımızı, zeytinliklerimizi üreticiler, tüketiciler, ekolojistler ve çevreciler olarak hep birlikte koruyalım” açıklamasında bulundu. 

1-2

Image 2 of 4

“Zeytinlerimiz de bir avuç maden şirketinin talanına açılmak isteniyor”