Çine Adnan Menderes Barajı’nın aydınlatması büyüledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’nın en yüksek barajı olan Çine Adnan Menderes Barajı’nın aydınlatması ile ortaya eşsiz bir manzara çıktı.

Osmanlı Devleti hükümdarı Sultan Abdülaziz tahta çıktığı 1869’da ilk olarak gündeme gelen Çine Adnan Menderes Barajı’nın yapımı 5 padişah, 59 hükümet geçmesinin ardından 141 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2010 yılında gerçekleştirildi.

AVRUPA’NIN EN YÜKSEK BARAJI

Silindirle sıkıştırılmış beton gövde sınıfında inşa edilen Çine Adnan Menderes Barajı bu alanda “Avrupa’nın en yüksek barajı” unvanına sahip barajı olurken hizmete alındığı günden beridir hem sulama hem enerji hem de taşkın koruma özelleriyle ekonomiye önemli katkı sağladı. Baraj sayesinde 216 bin dekar tarım arazisi suya kavuşurken 91 bin dekar arazi taşkınlardan korundu ve yaklaşık 2 milyar liradan fazla taşkın zararı engellendi. Barajdan 172 milyon liralık enerji üretimiyle birlikte ekonomiye toplam 2 milyar 222 milyon liralık katkı sağlandı.

MANZARASIYLA BÜYÜLEDİ

Tarım ve enerji üretimine katkı sağlayan Çine Adnan Menderes Barajı’nda yapılan aydınlatması güzel bir manzara oluşturdu. Gündüzleri masmavi olan baraj geceleri yemyeşil görüntüsüyle görenleri adeta büyülüyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız da sosyal medya hesabından barajın aydınlatılmasıyla ortaya çıkan güzel görüntüyü paylaştı. “Geceye bir fotoğraf bırakalım” notuyla sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Yıldız, “Demokrasi şehidimiz merhum Başbakanımız Adnan Menderes’in de ismini taşıyan Çine Adnan Menderes Barajımızın kendi sınıfında Avrupa’nın en yüksek barajı unvanına sahip olduğunu biliyor muydunuz?” ifadelerini kullandı. 

Çine Adnan Menderes Barajı’nın aydınlatması büyüledi