Dolar 19,0156
Euro 20,4046
Altın 1.212,42
BİST 5.062,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aydın 23°C
Az Bulutlu
Aydın
23°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 21°C
Cum 22°C

Kestanenin sofralara yolculuğu başladı  

Kestanenin sofralara yolculuğu başladı  
A+
A-
13 Kasım 2021 11:00
712

Türkiye’nin en fazla kestanesinin üretildiği Aydın ve İzmir’de yaklaşık 1 ay önce hasat edilerek kuyulara doldurulan kestanelerin kuyudan çıkarılarak sofralara yolcuğu başladı. Üreticiler, fiyatı adeta altınla yarışan kestaneyi 10 lira ile 35 Tl arasında değişen fiyatla toptancılara satıyor.  

Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 42’sini karşılayan Aydın’da, Ekim ayı içerisinde ağaçlardan toplanarak kuyulara doldurulan kestanelerin, dikenli kabukları ile bekletildikleri kuyulardan çıkarılarak özel harman makineler ile kabuklarından ayırma işlemlerine başlandı. Çeşitli bölgelerde ve kestane bahçelerinde tüccarlar tarafından satın alınan kestaneler dünyanın değişik ülkelerine ihraç ediliyor.

Kestane üretimin çok fazla olduğu Aydın’ın dağ köylerinde traktöre bağlanan kestane dövme makinesiyle yapılan işlemler sonucunda kestaneler dikenli kozaklarından ayıklanıyor. Ayıklama işlemi sırasında aynı zamanda elekler yardımı ile kalibresine göre ayrılan kestanelere iriliği ve parlaklığına göre fiyat içiliyor. Kilosu 10 TL ile 35 TL arasında toptan satılan kestaneler üreticinin de yüzünü güldürüyor.

Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 60-65 bin ton kestane üretimi olurken, bunun yaklaşık 25 bin tonunun Aydın ve İzmir’in ortak noktasında kalan dağlarında üretildiği belirtildi. Türkiye’de üretilen kestanelerin ise başta İtalya olmak üzere Lübnan, Fransa Suudi Arabistan, Ürdün Kuveyt, Almanya ve İngiltere gibi çeşitli dünya ülkelerine ihraç edildiği belirtildi. Bilinen tüketiminin yanında özellikle en büyük alıcı ülke olan İtalya’da un ve çocuk maması olarak değerlendirilen kestanenin fiyatı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 4 TL ile 20 TL arasında değişen kestane fiyatları bu yıl toptan 10 TL ile 35 TL arasında alınıp satılıyor.

KESTANE FİYATLARI ALTINLA YARIŞINCA ÜRETİCİ ÜRÜNÜ KUYUDAN ERKEN ÇIKARDI KESTANENİN SOFRALARA YOLCULUĞU BAŞLADI

Image 1 of 4

KESTANE FİYATLARI ALTINLA YARIŞINCA ÜRETİCİ ÜRÜNÜ KUYUDAN ERKEN ÇIKARDI KESTANENİN SOFRALARA YOLCULUĞU BAŞLADI

ETİKETLER: , , ,